Aulaen Foto: Gustav Larsen Sollem /Østfold fylkes billedarkiv. F.SO.1929-02408
Foto: Gustav Larsen Sollem /Østfold fylkes billedarkiv. F.SO.1929-02408

100 år siden første kinovisning i bibliotekets aula

av Perry Aarti Olsen
25.12.24
Torsdag 26. desember er det 100 år siden første offentlige kinovisning i bibliotekets aula.

I Birger Madsens «Bibliotekshistorie i Fredrikstad fram til 1926» kan vi lese:

«Generalprøven som kinosal fikk biblioteksalen på lille julaften for formannskapet, arbeidere ved bygget og en del andre innbudte. Filmen som ble vist hadde tittelen «I enhver kvindes liv» og skulle være en av årets mest omtalte filmer. Musikerne fra «Speilet», som inntil da hadde vært byens «fineste» kino, innledet med en konsert, og det sies at akustikken var utmerket – og at filmen var utmerket god og temmelig nervepirrende.

Annen juledag 1924 kunne så bibliotek-kinoen åpnes for offentligheten».

Også her ble filmen «I Enhver Kvindes Liv» vist. En amerikansk stumfilm fra 1924 regissert av Irving Cummings. Et kjærlighetsdrama om en amerikansk jente i Paris og hennes mange beilere. Filmen er basert på romanen «Belonging» av Olive Wadsley.

Det finnes dessverre ingen kopi av filmen, og «I Enhver Kvindes Liv» er ansett som en tapt film.

Marc McDermott and Virginia Valli fra filmen I enhver kvindes liv

Hvorvidt bibliotekets aula faktisk egnet seg som kinosal kan diskuteres. I Martin Dehlis Fredrikstad bys historie, bind 4: Fredrikstad i krigstid og krisetid 1914 – 1940 finner vi ikke samme begeistring som hos Madsen:

«…Festsalen i Bibiloteket ble som nevnt anvendt til kino fra 26. desember samme år – selv om den ikke var særlig egnet til det.»

Kinomaskinistrommet i aulaen

Enorm interesse for kino

Fredriksstad Blads utsendte, redaktøren Laurentius Urdahl, var heller ikke videre imponert over filmen eller arrangementet. Det kan nok ha sammenheng med at åpningen av kinoen var noe forhastet. Fredrikstad Kinomatograf og Verdenssteateret var nylig lagt ned. Den kommunale kinoen hadde kun to kinoanlegg igjen, Verdensspeilet og National, og dermed hastet det med å åpne kinodriften i aulaen, som enda ikke var helt ferdigstilt.

Åpningskvelden ble, etter hva Urdahl skriver, iverksatt «uten nogensomhelst festlighet eller arrangement».

Men interessen fra publikums side var stor. Det ble kjørt fire forestillinger denne åpningskvelden, «saa vistnok 2500 av byens borgere fik bese salen og filmen», ifølge Urdahls referat.

Protokoll over kinodrift i aulaen 1924 Protokoll over kinodrift i aulaen 1924

Festkonsert og høytidelig åpning

Bibliotekets aula startet som kinosal i desember 1924. I mars 1925 var det høytidelig åpningskonsert i aulaen. Birger Madsen beskriver dette i sin bok om Fredrikstad bibliotek.

«Til åpningskonserten var det sendt ut 300 innbydelser, og foruten byens myndigheter, arkitektene Harald Sund og August Nielsen – som hadde vunnet arkitektkonkurransen – og kjentfolk av byen forøvrig, var dessuten ordførerne fra Glemmen, Onsøy Kråkerøy og Borge innbudt. Dessuten var overbibliotekar ved Deichmanske bibliotek og stortingsbibliotekar Carl Fleischer til stedet. Sal og galleri rommet rundt 600 personer, så det var adgang for 300 ikke innbudte å være til stede ved kjøp av billetter».

Her ser du utdrag fra annonsen.  

Annonse fra åpningen av aualen 1925

Det var festsalen som ble ferdigstilt først og brukt for å finansiere ferdigstillingen av hovedbiblioteket. 28. januar 1926 stod voksenavdelingen i hovedbiblioteket ferdig og i mars samme år ble barneavdelingen tatt i bruk.

Lydfilmens inntog

Kinodriften etablerte seg i aulaen og i jubileumsmagasinet til Fredrikstad kino, Hele byens kino, kan du blant annet lese om lydfilmens inntog i kinosalen.

11. desember i 1929 viste Fredrikstad kino musikkfilmen «The Singing Fool» i biblioteket aula, og ble dermed den fjerde kino i landet som fikk installert anlegg for lyd- og talefilm. De tre første var Colosseum og Eldorado i Oslo, og Rosendal kino i Trondheim.

(For spesielt interessert ligger denne filmen ute i sin helhet på Youtube).

I artikkelen, som er mesterlig ført i pennen av Geir Løvli, kan vi lese om lokalavisredaktør Laurentius Urdahls gjengivelse av opplevelsen. Han så ikke det store potensialet i den nye oppfinnelsen.

I Bla’ skrev han:

«Jeg tror folk vil gaa og høre paa talefilm fordi de synes at alt nyt er merkelig. Men mon ikke de fleste snart blir lei av den».

Urdahl tok dog forbehold om at populariteten kunne stige dersom nye oppfinnelser kunne forbedre metodene.

Det var faktisk noe kinodrift i aulaen under krigen også, men den kom for alvor i gang igjen i 1945. Her ble en kort forfilm vist for å markere den første frie kinovisningen etter krigen, med vakre naturbilder fra de nordiske landene, akkompagnert av de respektive nasjonalsanger.

Fra høsten i 45 var det faste kinovisninger fem dager i uka i bibliotekets aula. Kinodriften pågikk helt fram til 1966. Galleriet og kinomaskinist-rommet der fremviseren stod er borte.

Nå er det Overlyssal og kunstutstillinger i den delen. Bibliotekets aula ble renovert i 2015. Det blir fortsatt brukt til arrangementer og klassiske konserter.  

En spesiell takk for hjelp, innspill og kilder til Geir Løvli og Even Andersen Ballangrud, byarkivet Fredrikstad kommune

Kilder:

Geir Løvli og Jørgen Søderberg Jansen: Hele byens kino – scener fra Fredrikstads kinohistorie.  

Birger Madsen: Bibliotekshistorie i Fredrikstad fram til 1926. fra leieboer til folkebibliotek på Phønix-plassen.

Martin Dehli: Fredrikstad bys historie, bind 4: Fredrikstad i krigstid og krisetid 1914 – 1940

Byarkivet, Fredrikstad kommune